پالسیشن دمپنر
دوزینگ پمپها، پمپهای حساسی هستند که برای بهبود عملکرد، افزایش اطمینان، افزایش دقت و … آنها توصیه میشود از تجهیزات جانبی در کنار پمپ استفاده شود. یکی از این تجهیزات جانبی پالسیشن دمپنر یا آکومولاتور است که برگردان یا ترجمهی ان در زبان فارسی یکنواخت کننده جریان است.
پمپهای دوزینگ از خانوادهی پمپهای جابهجایی مثبت بودند که در آنها فرآیند پمپاژ طی حرکتهای متناوب دیافراگم یا پیستون به جلو و عقب صورت میگیرد. این حرکت رفت و برگشتی خود عامل ایجاد یکی از معایب پمپهای جابهجایی مثبت یعنی ایجاد پالسهای متعدد در جریان خروجیست که در بعضی از موارد کاربردی، مشکل آفرین خواهد شد.
برای حل این مشکل در سر راه جریان خروجی دوزینگ پمپها از پاسیشن دمپرنر استفاده میشود. آکومولاتور با حذف پالسها و کنترل فشار یک جریان خروجی یکنواختتر ایجاد میکند.
مزایای استفاده از پالسیشن دمپنر
زمانی که برای یکنواختسازی محلول و سیالات از این دستگاه استفاده میکنید، از طول عمر مطلوبی برای دستگاه و دوزینگ پمپ برخوردار خواهید بود. همچنین لازم به ذکر است که طول عمر لاین نیز به میزان بسیار زیادی افزایش مییابد و یکنواخت سازی مواد به راحتترین شیوه ممکن انجام میشود. بنابراین میتوان گفت که تکنولوژی ساخت پالسیشن دمپنر کارهای صنعتی و شیمیایی را به میزان قابل ملاحظهای آسان کرده است.
معایب استفاده از پالسیشن دمپنر
معایب این دستگاه نسبت به مزایای آن کمتر بوده و میتوان گفت به چشم نمیآید، اما نکتهای که میتوانیم به آن اشاره کنیم نوع پالسیشن دمپنر و کاربرد آن است. به عنوان مثال نباید از این پمپها برای مواردی غیر از مصرف اصلی استفاده کرد زیرا خطراتی را به همراه خواهد داشت. درضمن زمانی که عملکرد این دستگاه دچار اختلال میشود باید هر چه سریعتر برای تعمیر آن اقدام کنید.
مکانیزم پالسیشن دمپنر
در مترینگ پمپها طی یک حرکت به جلو پیستون یا دیافراگم مکش سیال اتفاق میافتد، سپس با برگشت و عقب نشینی مجدد آن، سیال به بیرون رانده میشود. در طی این فرآیند با اختلاف فشار شدید سیال در پمپ مواجهایم. هنگامیکه در بین فواصل مکش و دهش پمپ، سیال دچار افت فشار میشود، پالسیشن دمپرنر با جابهجا کردن سیال توسط دیافراگم تغییرات فشار و پالسهای موجود را کنترل کرده و کاهش میدهد.
در واقع آکومولاتور مقداری از سیال را درون خود ذخیرهسازی میکند و هنگام ایجاد افت فشار به تدریج این سیال محبوس شده را در مدار رهاسازی میکند. در نوعی از آکومولاتور که قابلیت جداسازی هوا از سیال را دارد، با فشرده سازی هوای درون سیال این افت فشار کنترل میشود.
انواع پالسیشن دمپنر
پالسیشن دمپنرها در ۳ دسته عمده قرار دارند:
- پالسیشن دمپنر گازی
- پالسیشن دمپنر وزنهای
- پالسیشن دمپنر فنری
وظایف اصلی پالسیشن دمپنر ها و کاربرد آن ها
چند نمون از کاربرد ها و وضایف پالسیشن دمپنر به شرح زیر می باشد:
جذب نمودن پالس
از دیگر وظایف دمپنر ها، جذب پالس می باشد. به این ترتیب، همان گونه که بدیهی است پمپ ها نیروی مورد نیاز جهت استفاده از سیستم هیدرولیکی را فراهم می کنند و اغلب پمپ ها، این نیرو را به کمک جریان پالسی یا همان ضربه ای تولید می کنند. پمپ های پیستونی، که به دلیل داشتن توانایی تحمل فشار بالا، مورد استفاده قرار می گیرند، به سبب ضربه های تولیدی، آسیب های زیان باری را به سیستم های فشار بالا وارد می نمایند. چنانچه دمپنر ها، در جای مناسبی از سیستم واقع شوند، به صورت مناسب و مطلوبی این تغییرات فشار و ضربه ها را کاهش خواهند داد.
کم کردن شوک
شایان ذکر است که در بسیاری از دستگاه های هیدرولیکی، یکی از اعضای سیستم، امکان دارد که به شکل نا گهانی متوقف شود و یا از کار بیفتد، که در اثر این اتفاق، موج فشاری در سیستم شکل خواهد گرفت. این موج کوبشی، که در پی آن رخ خواهد داد، فشار حداکثری یا همان پیک را تولید می کند که به مراتب، از فشار کاری خود دستگاه بیشتر و قوی تر خواهد بود و موجب تشکیل نویز یا توقف کامل سیستم خواهد شد. به همین دلیل استفاده از دمپنر ها، در این نوع سیستم ها، به شکل مطلوبی، شوک ایجاد شده در سیستم را به حداقل می رساند.
نتیجه گیری
ضربهگیر جریان سیالات یا پالسیشن دمپنر معمولاً در سیستمهای هیدرولیک نصب میشود تا انرژی را ذخیره کرده و ضربانها را صاف کند. به طور معمول، یک سیستم هیدرولیکی با یک آکومولاتور میتواند از پمپ کوچکتر استفاده کند؛ زیرا باتری در مدتزمان کم تقاضای انرژی از پمپ را ذخیره میکند. این انرژی برای استفاده فوری در دسترس است، در صورت تقاضا با سرعت چندبرابر بیشتر از آنچه میتواند توسط پمپ تأمین شود، آزاد میشود.
آکومولاتورها میتوانند مانند جاذبهای ولتاژ یا ضربانها عمل کنند، همان اندازه که از گنبد هوا روی پمپهای پیستونی ضرباندار یا دوار استفاده میشود. این وسایل ضربه هیدرولیکی را خنثی میکنند و باعث کاهش شوکهای ناشی از کار سریع یا شروع و توقف ناگهانی آن میشوند.